Балык из карася
Балык из карасей по-домашнему | Мастер-Фишер
Караси, по всей видимости, самые распространенные рыбы в отечественных широтах. На них рыбачат повсеместно, и несмотря на то, что это рыба достаточно костлявая и имеет не слишком крупная, она высоко цениться гурманами рыбных блюд.
Из карасей можно готовить все, что заблагорассудиться, даже балык. И не нужно слушать тех, кто будет говорить, что балык из карасей приготовить невозможно и что это просто перевод продуктов. В действительности балык из карасей получается превосходным. В качестве закуски к холодному бокалу пивка балыку из карасей равных нет!
Подготовка карасей к балыкованию
Первым делом необходимо перебрать улов, отложив в сторонку карасиков, вес которых около 1 килограмма. Именно из таких крупных рыб и будет готовиться балык. Остальных карасей можно пожарить или приготовить другие привычные для вашей семьи блюда.
Отобранные тушки необходимо промыть под проточной водой и очистить от чешуи. Хотя чистить необязательно, как больше нравиться. После этих процедур можно приступать к разделке рыб. Сначала карасей необходимо выпотрошить, тщательно вычищая все внутренности. После этого нужно отрубить головы и вырезать плавники.
Подготовка карасей к балыкованию
Теперь тушки необходимо снова хорошо промыть, а затем разрезать по линии хребта. Также хребет будет не нужен, поэтому его следует вырезать, по возможности удаляя из каждого карася все толстые косточки.
Теперь каждую получившуюся половинку рыбной тушки нужно надсечь острым тонким ножом, дробя и перерезая оставшиеся мелкие косточки. После такой обработки и соль в рыбу впитается гораздо лучше и быстрее. Выполняя эту процедуру, необходимо следить за тем, чтобы тушка оставалась целой, без порезов, поэтому надрезы должны быть не слишком глубокими.
Засолка
После этого можно начинать засолку. Для этого будут нужны:
- соль из расчета по 0,5 стакана на одного килограммового карася;
- специи для рыбы по желанию.
Из одной килограммовой тушки карася получается 4 – 5 хороших порций балыка. Деликатес будет готов уже через 3 – 4 дня.
Подготовленную рыбу нужно переложить в подходящую емкость (кастрюлю, таз) и пересыпать солью. Соль нужно немножко втирать в каждую тушку. По желанию можно добавить пряности, тогда готовый балык получится пряным. После этого емкость плотно нужно закрыть крышкой или замотать пищевой пленкой и убрать в холодильник для просаливания на 3 – 4 часа.
Процедура приготовления балыка из карася
По окончании засолки, карасей необходимо тщательно промыть под проточной водой (холодной). По причине того, что караси солились не сутки и не двое, а всего лишь несколько часов, вымачивать их не нужно. Тщательного промывания будет более, чем достаточно.
После этого каждую тушку нужно разложить на салфетки или полотенца бумажные, чтобы рыбка подсохла.
Затем карасиков нужно вывесить на балкон, веранду, в погреб. ВАЖНО: к рыбе должен быть постоянный доступ свежего воздуха. Также температура воздуха должна быть не низкая, иначе балык будет готовиться дольше, чем обещанные 3 – 4 дня.
Потекли слюнки? Теперь Вы знаете, как приготовить этот деликатес самостоятельно!
Во время жора (осенью) караси достаточно жирные, и высыхают на веревке за 2 – 3 дня. После этого балык в домашних условиях можно считать готовым – и можно снимать пробу.
Чтобы мухи и осы не облюбовали деликатес, можно накрыть карасей марлей. Хранить готовый балык из карасей нужно в холодильнике, завернув в пергамент или плотную х/б ткань.
Балык из карасей по-домашнему - Охота и рыбалка
Караси, по всей видимости, самые распространенные рыбы в отечественных широтах. На них рыбачат повсеместно, и несмотря на то, что это рыба достаточно костлявая и имеет не слишком крупная, она высоко цениться гурманами рыбных блюд.
Из карасей можно готовить все, что заблагорассудиться, даже балык. И не нужно слушать тех, кто будет говорить, что балык из карасей приготовить невозможно и что это просто перевод продуктов. В действительности балык из карасей получается превосходным. В качестве закуски к холодному бокалу пивка балыку из карасей равных нет!
Подготовка карасей к балыкованию
Первым делом необходимо перебрать улов, отложив в сторонку карасиков, вес которых около 1 килограмма. Именно из таких крупных рыб и будет готовиться балык. Остальных карасей можно пожарить или приготовить другие привычные для вашей семьи блюда.
Отобранные тушки необходимо промыть под проточной водой и очистить от чешуи. Хотя чистить необязательно, как больше нравиться. После этих процедур можно приступать к разделке рыб. Сначала карасей необходимо выпотрошить, тщательно вычищая все внутренности. После этого нужно отрубить головы и вырезать плавники.
Теперь тушки необходимо снова хорошо промыть, а затем разрезать по линии хребта.
Также хребет будет не нужен, поэтому его следует вырезать, по возможности удаляя из каждого карася все толстые косточки.Теперь каждую получившуюся половинку рыбной тушки нужно надсечь острым тонким ножом, дробя и перерезая оставшиеся мелкие косточки. После такой обработки и соль в рыбу впитается гораздо лучше и быстрее. Выполняя эту процедуру, необходимо следить за тем, чтобы тушка оставалась целой, без порезов, поэтому надрезы должны быть не слишком глубокими.
Засолка
После этого можно начинать засолку. Для этого будут нужны:
- соль из расчета по 0,5 стакана на одного килограммового карася;
- специи для рыбы по желанию.
Из одной килограммовой тушки карася получается 4 – 5 хороших порций балыка. Деликатес будет готов уже через 3 – 4 дня.
Подготовленную рыбу нужно переложить в подходящую емкость (кастрюлю, таз) и пересыпать солью. Соль нужно немножко втирать в каждую тушку. По желанию можно добавить пряности, тогда готовый балык получится пряным. После этого емкость плотно нужно закрыть крышкой или замотать пищевой пленкой и убрать в холодильник для просаливания на 3 – 4 часа.
Процедура приготовления балыка из карася
По окончании засолки, карасей необходимо тщательно промыть под проточной водой (холодной). По причине того, что караси солились не сутки и не двое, а всего лишь несколько часов, вымачивать их не нужно. Тщательного промывания будет более, чем достаточно.
После этого каждую тушку нужно разложить на салфетки или полотенца бумажные, чтобы рыбка подсохла.
Затем карасиков нужно вывесить на балкон, веранду, в погреб. ВАЖНО: к рыбе должен быть постоянный доступ свежего воздуха. Также температура воздуха должна быть не низкая, иначе балык будет готовиться дольше, чем обещанные 3 – 4 дня.
Во время жора (осенью) караси достаточно жирные, и высыхают на веревке за 2 – 3 дня. После этого балык в домашних условиях можно считать готовым – и можно снимать пробу.
Чтобы мухи и осы не облюбовали деликатес, можно накрыть карасей марлей. Хранить готовый балык из карасей нужно в холодильнике, завернув в пергамент или плотную х/б ткань.
Источник
Понравилась статья? Подпишитесь на канал, чтобы быть в курсе самых интересных материалов
ПодписатьсяБалык из карася
Карась, пожалуй, самая популярная рыба в наших широтах: он встречается повсеместно, и несмотря на костлявость и небольшие размеры, очень ценится в разнообразных рыбных блюдах. Из карасей готовят все, что угодно, даже балык. И не слушайте, если вам скажут, что балык из карася — пустая трата времени и перевод продукта, на деле он получается очень вкусным, а уж в качестве закуски к холодному пиву и вовсе не имеет себе равных!
Для начала переберите улов и отложите в сторону тушки весом более килограмма — именно они нужны для приготовления балыка из карася в домашних условиях. Меньшие по размеру экземпляры лучше оставьте для ухи или пустите в жарку.
Все тушки моем под проточной водой, по желанию чистим от чешуи (этого можно и не делать, как вам больше нравится), а затем приступаем к разделке. Карасей потрошим, хорошо вычищая все внутренности. Затем отрубаем головы и вырезаем плавники. Тушки промываем снова и затем разрезаем по линии хребта. Сам хребет нам тоже не нужен, его вырезаем, а заодно стараемся извлечь толстые реберные кости. Каждую получившуюся половину необходимо надсечь тонким острым ножом, чтобы перерезать мелкие кости и раздробить их частично. Заодно и соль в такую надсеченную рыбу будет впитываться лучше. Следите: чтобы сделать балык из карася цельным, старайтесь при надсекании не прорезать мясо вместе с кожей, делайте надрезы не слишком глубокими.
Теперь можно приступить к засолке. Нам понадобится:
- соль в расчете по ½ стакана на килограммовую тушку,
- специи по желанию.
- Количество порций: с одной тушки 4-5 порций;
- Время приготовления: 2-4 дня.
Карасей выкладываем в кастрюлю и засыпаем солью. Немного втираем соль в рыбу со всех сторон. Добавляем специи, если хотите сделать балык из карася немного пряным. Затем закрываем сверху рыбу пленкой или плотной крышкой и оставляем просолиться на 3-4 часа. Как раз пока можно под бокал пива почитать свежие статьи о рыбной ловле на "Рыбалка Всем!".
Процесс приготовления балыка из карасей
Время засолки закончилось, теперь рыбу нужно хорошо промыть под холодной водой. Поскольку солили мы ее очень быстро, долго вымачивать карасей не придется. Достаточно минут 10 подержать их под струей проточной воды. А затем каждую тушку выкладываем на бумажные полотенца — сохнуть. Пока же стоит запастиcь веревкой и крюками из проволоки. Вместо них, если караси не слишком тяжелые, можно взять обычные прищепки для белья.
Карасей вывешиваем за крючья или фиксируем на прищепки на веревке, подвешенной на балконе или веранде. Нужно, чтобы к рыбе постоянно был доступ свежего воздуха, а температура была не слишком низкой, иначе балыковаться рыба будет очень долго. Осенью, когда караси набирают жир, достаточно 2-3 дней постоянной просушки на веревке, чтобы балык из карасей в домашних условиях был готов. Если опасаетесь, что рыбу облюбуют вездесущие мухи, навесьте над будущим балыком полог из марли или тонкой москитной сетки. Когда караси готовы, снимаем рыбу с просушки и заворачиваем в пергамент или натуральную ткань. Храним в холодильнике и смело угощаем друзей! Кстати, если вы уже наловчились, как сделать балык из карася, самое время освоить еще пару рецептов из рыбы. Например, протушить тех же карасей в сметане или приготовить закуску хе из щуки.
ᐉ Балык из карася - рыбные рецепты
Балык из карася
Карась, пожалуй, самая популярная рыба в наших широтах: он встречается повсеместно, и несмотря на костлявость и небольшие размеры, очень ценится в разнообразных рыбных блюдах. Из карасей готовят все, что угодно, даже балык. И не слушайте, если вам скажут, что балык из карася — пустая трата времени и перевод продукта, на деле он получается очень вкусным, а уж в качестве закуски к холодному пиву и вовсе не имеет себе равных!
Подготовка рыбы к балыкованию
Для начала переберите улов и отложите в сторону тушки весом более килограмма — именно они нужны для приготовления балыка из карася в домашних условиях. Меньшие по размеру экземпляры лучше оставьте для ухи или пустите в жарку.
Все тушки моем под проточной водой, по желанию чистим от чешуи (этого можно и не делать, как вам больше нравится), а затем приступаем к разделке. Карасей потрошим, хорошо вычищая все внутренности. Затем отрубаем головы и вырезаем плавники. Тушки промываем снова и затем разрезаем по линии хребта. Сам хребет нам тоже не нужен, его вырезаем, а заодно стараемся извлечь толстые реберные кости. Каждую получившуюся половину необходимо надсечь тонким острым ножом, чтобы перерезать мелкие кости и раздробить их частично. Заодно и соль в такую надсеченную рыбу будет впитываться лучше. Следите: чтобы сделать балык из карася цельным, старайтесь при надсекании не прорезать мясо вместе с кожей, делайте надрезы не слишком глубокими.
Теперь можно приступить к засолке. Нам понадобится:
- соль в расчете по ½ стакана на килограммовую тушку,
- специи по желанию.
- Количество порций: с одной тушки 4-5 порций ;
- Время приготовления: 2-4 дня .
Карасей выкладываем в кастрюлю и засыпаем солью. Немного втираем соль в рыбу со всех сторон. Добавляем специи, если хотите сделать балык из карася немного пряным. Затем закрываем сверху рыбу пленкой или плотной крышкой и оставляем просолиться на 3-4 часа. Как раз пока можно под бокал пива почитать свежие статьи о рыбной ловле на «Рыбалка Всем!».
Процесс приготовления балыка из карасей
Время засолки закончилось, теперь рыбу нужно хорошо промыть под холодной водой. Поскольку солили мы ее очень быстро, долго вымачивать карасей не придется. Достаточно минут 10 подержать их под струей проточной воды. А затем каждую тушку выкладываем на бумажные полотенца — сохнуть. Пока же стоит запастиcь веревкой и крюками из проволоки. Вместо них, если караси не слишком тяжелые, можно взять обычные прищепки для белья.
Карасей вывешиваем за крючья или фиксируем на прищепки на веревке, подвешенной на балконе или веранде. Нужно, чтобы к рыбе постоянно был доступ свежего воздуха, а температура была не слишком низкой, иначе балыковаться рыба будет очень долго. Осенью, когда караси набирают жир, достаточно 2-3 дней постоянной просушки на веревке, чтобы балык из карасей в домашних условиях был готов. Если опасаетесь, что рыбу облюбуют вездесущие мухи, навесьте над будущим балыком полог из марли или тонкой москитной сетки. Когда караси готовы, снимаем рыбу с просушки и заворачиваем в пергамент или натуральную ткань. Храним в холодильнике и смело угощаем друзей! Кстати, если вы уже наловчились, как сделать балык из карася, самое время освоить еще пару рецептов из рыбы. Например, протушить тех же карасей в сметане или приготовить закуску хе из щуки.
Подписывайтесь на нас в социальных сетях — через них мы публикуем много интересной информации, фото и видео.
Популярные разделы сайта:
Календарь рыбака позволит вам понять, как клюют все рыбы в зависимости от времени года и месяца.
Страница рыболовные снасти расскажет о многих популярных снастях и приспособлениях для ужения рыбы.
Насадки для рыбалки — подробно описываем живые, растительные, искусственные и необычные.
В статье прикормки вы познакомитесь с основными видами, а также с тактиками их использования.
Изучите все приманки для рыбалки, что бы стать настоящим рыболовом и научиться правильному выбору.
Балык из карасей по-домашнему
Караси, по всей видимости, самые распространенные рыбы в отечественных широтах. На них рыбачат повсеместно, и несмотря на то, что это рыба достаточно костлявая и имеет не слишком крупная, она высоко цениться гурманами рыбных блюд.
Из карасей можно готовить все, что заблагорассудиться, даже балык. И не нужно слушать тех, кто будет говорить, что балык из карасей приготовить невозможно и что это просто перевод продуктов. В действительности балык из карасей получается превосходным. В качестве закуски к холодному бокалу пивка балыку из карасей равных нет!
Подготовка карасей к балыкованию
Первым делом необходимо перебрать улов, отложив в сторонку карасиков, вес которых около 1 килограмма. Именно из таких крупных рыб и будет готовиться балык. Остальных карасей можно пожарить или приготовить другие привычные для вашей семьи блюда.
Отобранные тушки необходимо промыть под проточной водой и очистить от чешуи. Хотя чистить необязательно, как больше нравиться. После этих процедур можно приступать к разделке рыб. Сначала карасей необходимо выпотрошить, тщательно вычищая все внутренности. После этого нужно отрубить головы и вырезать плавники.
Теперь тушки необходимо снова хорошо промыть, а затем разрезать по линии хребта. Также хребет будет не нужен, поэтому его следует вырезать, по возможности удаляя из каждого карася все толстые косточки.
Теперь каждую получившуюся половинку рыбной тушки нужно надсечь острым тонким ножом, дробя и перерезая оставшиеся мелкие косточки. После такой обработки и соль в рыбу впитается гораздо лучше и быстрее. Выполняя эту процедуру, необходимо следить за тем, чтобы тушка оставалась целой, без порезов, поэтому надрезы должны быть не слишком глубокими.
После этого можно начинать засолку. Для этого будут нужны:
- соль из расчета по 0,5 стакана на одного килограммового карася;
- специи для рыбы по желанию.
Из одной килограммовой тушки карася получается 4 – 5 хороших порций балыка. Деликатес будет готов уже через 3 – 4 дня.
Подготовленную рыбу нужно переложить в подходящую емкость (кастрюлю, таз) и пересыпать солью. Соль нужно немножко втирать в каждую тушку. По желанию можно добавить пряности, тогда готовый балык получится пряным. После этого емкость плотно нужно закрыть крышкой или замотать пищевой пленкой и убрать в холодильник для просаливания на 3 – 4 часа.
Процедура приготовления балыка из карася
По окончании засолки, карасей необходимо тщательно промыть под проточной водой (холодной). По причине того, что караси солились не сутки и не двое, а всего лишь несколько часов, вымачивать их не нужно. Тщательного промывания будет более, чем достаточно.
После этого каждую тушку нужно разложить на салфетки или полотенца бумажные, чтобы рыбка подсохла.
Затем карасиков нужно вывесить на балкон, веранду, в погреб. ВАЖНО: к рыбе должен быть постоянный доступ свежего воздуха. Также температура воздуха должна быть не низкая, иначе балык будет готовиться дольше, чем обещанные 3 – 4 дня.
Во время жора (осенью) караси достаточно жирные, и высыхают на веревке за 2 – 3 дня. После этого балык в домашних условиях можно считать готовым – и можно снимать пробу.
Чтобы мухи и осы не облюбовали деликатес, можно накрыть карасей марлей. Хранить готовый балык из карасей нужно в холодильнике, завернув в пергамент или плотную х/б ткань.
Куриная колбаска с чесночком. Простой рецепт
Совсем не сложно приготовить своими руками очень вкусную куриную колбаску с чесночком. После этого, 99%, вы откажетесь от магазинной колбасы. Читать рецепт.
Понравилась статья? Нажимайте ЛАЙК и подписывайтесь на наш канал. Еще больше интересных и познавательных статей на сайте МАСТЕР-ФИШЕР
Балык из рыбы в домашних условиях
12.5k Просмотров
Балык – это спинка рыбы, верхняя ее часть. Балык из рыбы — это засоленная и завяленная особым образом рыба.
На засолку и вяление рыбы идет практически любая речная или морская рыба, но к рыбе, идущей на балык, предъявляются особые требования. От того, какая рыбы используется для приготовления балыка, зависят его вкусовые свойства. Настоящий балык готовится из ценных видов рыб осетровых и лососевых пород — т.н. балык из осетрины и красной рыб, но мы его будем готовить из любой рыбы, которая подходит по размеру.
Следует знать, что балык из мяса свинины, курицы, индейки и т.п. – это не совсем балык, а солено-сушеное, или вяленое мясо. Слово «балык» правильнее относить только к рыбе, причем балык — это именно верхняя часть, спинка рыбы, а все что от нее отрезается – это теша, брюшная часть рыбы, которая иногда готовиться отдельно.
Еще одной разновидностью балыка является боковник — его готовят из половинок рыб разрезанных по хребту.
Какая рыба идет на балык
Подходящей для приготовления балыка считается любая крупная рыба, мясо которой обладает высокой и средней жирностью. Ценится жирная рыба с небольшим количеством мелких вилочных костей, но приготовить балык можно практически из любой рыбы достаточно большого размера.
Самыми популярными видами рыб, из которых получается вкусный балык являются жерех, толстолобик, сом и сазан. Очень вкусным будет балык из осетрины и красной рыбы семейства лососевых. Самой жирной будет любая рыба, выловленная в осенний период и вначале зимы.
Список рыб, из которых получается вкусный балык с группировкой по популярности:
- Жерех, язь, голавль, лещ;
- Толстолобик;
- Сом;
- Сазан, карп, карась;
- Скумбрия, макрель, тунец;
- Щука, судак;
- Кета, горбуша, форель, омуль, сиг, нельма, лососи;
- Осетр и осетровые виды рыб.
В этом списке есть рыба, которая не может считаться рыбой без костей и не является жирной рыбой, но это не значит, что из нее нельзя приготовить балык. Всегда найдутся любители диетического нежирного мяса, например, щуки или судака в виде балыка.
Жерех в этом списке находится вверху не потому что из него получается самый вкусный балык, а потому, что он чаще оказывается в руках рыболова как трофей. Это довольно костлявая рыба, и когда встает вопрос о том, как его приготовить, в голову приходит два варианта: пустить на фарш и пожарить котлеты, либо сделать балык и потом уже бороться с костями — в вяленой рыбе это делать намного удобнее, чем в приготовленной другим образом.
Рыбу, из которой готовится балык, по размеру, можно разделить на среднюю, крупную и очень крупную. Средняя по размеру рыба идет на балык практически целиком, а крупная проходит предварительную разделку — она разделяется на тешу и сам балык. Очень крупная рыба нарезается на куски.
Приготовление балыка
Существует огромное множество способов приготовления балыка, и всегда есть возможность импровизации, но есть и единые принципы, которым нужно стараться следовать.
Балык из рыбы разделяется по видам рыб, размерам, способу засолки, видам и степени вялености мяса рыбы. Очень вкусным получается балык холодного копчения (вяление рыбы в остывшем дыму), но его невозможно приготовить в домашних условиях.
Тонкости приготовления
- Крупная рыба пластуется на боковник и нарезается для равномерного просаливания и вяления;
- Не очень крупная рыба пластуется по хребту без вспарывания брюха, голова и хвост не удаляются, извлекаются только жабры и внутренности;
- Очень крупная рыба разделывается на филе, которое режется на куски из которых балык готовится отдельно от теши;
- Для ускорения процесса приготовления балыка, у рыбы убирается шкурка;
- Если рыба балычится кусками, их размер должен быть крупным, но в меру — мелкие куски быстро пересыхают, а слишком крупные плохо просаливаются;
- Вкус балыка зависит не только от способа засолки, но и от степени вялености – чем суше мясо рыбы, тем оно солёнее;
- Соль, которая используется для засолки рыбы должна быть крупной без посторонних примесей;
- После засолки, рыба должна отмачиваться столько часов, сколько дней она находилась в рассоле;
- Для получения пряного вкуса балыка, на этапе засолки рыбы, к соли добавляется до ½ части сахара (чаще 20-30%) и пряные специи (душистый перец, мускатный орех, лавровый лист, черный перец горошком, кориандр, гвоздика, имбирь и другие).
В общем, приготовление балыка из рыбы выполняется следующим образом:
- Рыба очищается от чешуи и проходит разделку;
- Подготовленная рыба засаливается сухим способом или в рассоле;
- Засоленная рыба проходит отмачивание, которое уберет излишки соли;
- Рыба вывешивается для вяления или отправляется на холодное копчение.
Следует заметить, что балык засоленный в рассоле, в прохладных условиях, может находиться в нем несколько месяцев.
Рецепты балыка
Не зависимо от того, какая рыба используется, всегда можно готовить балык по универсальному рецепту. Это не классический рецепт, а адаптированный для быстрого приготовления балыка. Секрет вкусного балыка заключается в соблюдении принципов о которых мы говорили выше.
Простой рецепт
Будем использовать рецепт, при котором рыба засаливается в рассоле. Это самый простой вариант, позволяющий добиться правильного вкуса балыка, даже если вы его никогда не готовили. Так можно забалычить практически любую рыбу. Итак, приступим…
Что понадобится:
- Жирная или средней жирности рыба среднего или крупного размера;
- Соль и сахар;
- Специи и приправы для рыбы.
На один килограмм рыбы потребуется: соли – 150 грамм, сахара – 30-50 грамм. В качестве специй всегда можно использовать душистый перец горошком и черный перец крупного помола, лавровый лист, кориандр, гвоздику (с осторожностью).
Основные этапы:
1. Разделка рыбы;
2. Засолка рыбы в рассоле;
3. Вяление соленой рыбы.
Приготовление:
- Почистить рыбу от чешуи и извлечь внутренности;
- Отрезать лишнее – голову, хвост, плавники;
- Разрезать рыбу на половинки вдоль хребта;
- Извлечь хребет, и нарезать рыбу кусочками толщиной 1.5-3 см;
- Пересыпать куски рыбы смесью сахара и соли, добавить специи, перемешать;
- Накрыть посоленную рыбу крышкой на которой расположить небольшой груз;
- Емкость с рыбой убрать в холодильник на 4-7 дней на засолку;
- Извлечь рыбу из холодильника, промыть холодной водой;
- Залить рыбу чистой холодной водой и дать освободиться от излишков соли в течение 2-5 часов;
- Слить воду, дать стечь остаткам воды и развесить рыбу на вяление в сухом прохладном проветриваемом месте, защищенным от солнца и насекомых.
Уже через пару дней, рыбу нужно проверять на степень вялености. Тонкие кусочки рыбы будут готовы раньше, тем что покрупнее понадобится для вяления больше времени.
Когда степень вялености будет вас устраивать, можно считать, что балык из рыбы полностью готов. Его можно подавать к столу, или отправить в холодильник на хранение.
О том, как правильно хранить готовую рыбу, мы подробно рассказывали в статье, посвященной тому, как правильно засолить и завялить рыбу .
Классический рецепт
Классический балык готовится из осетрины или рыб семейства лососевых. Рыба разделывается на балык и тешу. Если это свежепойманная рыба, ей предстоит долгий этап засаливания в течение полутора месяцев — этого требуют установленные стандарты. Размороженная рыба засаливается на порядок быстрее. Смотрите подробнее в видео:
Балык из толстолобика
Толстолобик вырастает до внушительных размеров, его можно отнести к очень крупной рыбе, которая требует разделки тушки на куски. Балык из толстолобика может делаться так, ка показано на видео ниже:
Балык из сазана
Как и толстолобик, сазан вырастает до внушительных размеров, и если в ваших руках оказался очень крупный сазан, придется его специальным образом разделать.
В целом, технология приготовления балыка из сазана, схожа с описанными выше. Схему разделки сазана и рецепт засолки, смотрите в следующем видео:
Балык из скумбрии
Приготовить скумбрию как балык, нам поможет следующий рецепт.
Потребуется:
- Скумбрия — 3 шт;
- Соль — 1 ст. ложка с горкой;
- Сахар — 1 ст. ложка;
- Сухая горчица — 1 ст. ложка.
Приготовление:
- Разделаем скумбрию на боковники или на филе, удаляем хребет и кости;
- Готовим посолочную смесь (сахар, соль и горчица) и натираем ей филе из скумбрии;
- Укладываем половинки посоленной рыбы в емкость, накрываем крышкой и отправляем в холодильник на сутки;
- По истечение суток, достаем рыбу из холодильника, промываем водой и обсушиваем бумажным полотенцем;
- Развешиваем филе скумбрии на вяление.
Через сутки, балык из скумбрии можно считать готовым.
Смотрите процесс приготовления на видео:
Источники:
http://ribalka-vsem.ru/index/balyk_iz_karasja/0-484
http://zen.yandex.ru/media/id/5abb6c03dd2484cc91af94af/5c875dd259b73700b00c9cec
http://the-fishing.ru/balyik-iz-ryibyi/
Домашний балык из карася
Карась, пожалуй, самая распространенная рыба в России. Его ловят повсеместно и начинающие рыболовы, и закоренелые профессионалы. И естественно из карася можно приготовить множество блюд и закусок. К примеру, домашний балык из карася.
Хоть многие могут утверждать, что карась совсем не та рыба, которая годится для балыка, но такие доводы совсем беспочвенны или они просто не пробовали его вместе с прохладным бокалом пивка.
Для начала отберем наиболее крупную рыбу (от 1 килограмма) и тщательно ее промоем. Выбранных карасей очищаем от чешуи и извлекаем внутренности. Хотя по желанию отчисткой от чешуи можно и пренебречь – это кому как нравится. Затем удаляем головы с плавниками и еще раз тщательно промываем. Теперь у полученных тушек карасей нужно удалить хребет, сделав надрезы по внутренней части. Если рыба достаточно большая, сделать еще несколько надрезов в спинной части, для лучшей просолки. Причем надрезы нужно наносить осторожно, так чтобы тушка осталась целой и не потеряла внешний вид. После всех процедур можно переходить к засолке в эмалированной таре, исходя из расчета половины стакана соли на килограмм рыбы. По желанию можно добавить специй. Причем для лучшей просолки, соль следует втирать в тушки. Закончив с этим делом, оставим карасей на 4-5 часов в холодильнике. Благодаря сделанным продольным надрезам, рыба успеет впитать в себя соль, и ее остается лишь промыть в проточной воде, не прибегая к вымачиванию. Затем немного подсушим тушки на бумажных полотенцах и можно смело вывешивать рыбу в любое помещение с ПОСТОЯННЫМ ДОСТУПОМ СВЕЖЕГО ВОЗДУХА и отсутствием мух. И денька через три или четыре можно наслаждаться свежим домашним балыком из карася. Особенно вкусным такой балык получается из жирного осеннего карася!
Карасевый балык к пенному - рецепт, фото, описание приготовления
Сегодня мы предлагаем вам приготовить вместе с нами балык из карася. Балык – это отличная закуска, если у вас намечается вечер, предположим, в мужской кампании под пиво. Такой закуской, приготовленной своими руками, вы точно удивите своих гостей.
И для того, чтобы приготовить карасевый балык, нам понадобятся следующие ингредиенты:
- Соль – 1 килограмм
- Карась – 700 граммов
Карася, прежде всего, нам нужно хорошо вымыть в воде от слизи. Теперь, удаляем из головы карася жабры, иначе они испортят всю нашу закуску. когда удалите рыбе жабры – разрежьте тушку карася и удалите из нее внутренности. Вымойте подготовленного карася в проточной воде от остатков потрохов, а также крови. Когда помоете тушку – разрежьте ее пополам, по брюшку. Примерно так, как это сделали мы. Для наглядности – фото.
На ваше смотрение из мяса крася удалите косточки. Но это не обязательный пункт. Затем, дно посуды, в которой мы будем готовить балык, засыпьте солью. а после чего разрезанную тушку карася обильно оботрите солью с каждой стороны. Положите в емкость на соль, после чего насыпьте соль сверху будущего балыка. В таком состоянии карася нам нужно оставить на три часа. Если хотите по соленее – оставьте на сутки.
Когда балык просолится достаточно – достаньте его из соли и хорошо промойте в проточной воде, что бы избавиться от излишков соли. И вывесите балык просушиться, желательно на открытое пространство.
Когда балык подсохнет – его можно подавать в качестве закуски к пенному.
Приятного аппетита!
Читайте также:
Автор публикации
23KКомментарии: 7Публикации: 2007Регистрация: 02-09-2018
Источник: https://madhunter.ru/karasevyj-balyk-k-pennomu/
Balık Yemleri ve Boili - Balık Avı için Yemler
Марка Seçiniz3MAlba StarAnatolia BaitsAqua StormAresASGAtefAvid CarpAvsanBallistolBalzaBalzerBandoBauerBerkleyBisonBPBPSBushnellCaptainCarp SpiritCarpCornÇiftsan PlastikCoghlansCondorCormoranD.A.MDaiwaDargoDecoyDeer HunterDelalandeDiğerDiscoveryDSLR карп BaitDuelDynamite BaitsEcotackleEffeErmaESPEurofishEvoliteExtra CarpFederalFerrinoFireflyFladenFortunaFoxFreecampFrichyFudoFujinG96GamoGeneral Нано ProtectionGosenGuntackHaiboHansenHartHatsanHayabusaHillmanHometechHunterlandHunthinkIglooIMAJatsuiJaxonJenixJRCJunglegymK-KarpKendoKongerKordaKudosKWCLineaeffeLucky JohnLurefansMagic CarpMainlineMarinerMecaMedopMengjinMeppsMescoMivardiMustadMutantN-RitNashNGTNipponNurgazOkumaOne MinuteOnlyeleOskarOwnerÖzkursanPandoraPavilloPelicanPinewoodPlanet BaitsPlanoPower ProPowerexProfesyonel LeatherPrologicPrusa CarpPVA HydrospolRapalaRaptureRCRemixonRenat CarpReyokaRiverRiver2seaRizovRotaSalmoSasameSavage GearSazan RigSea HorseShimanoSig SauerSilstarSolarSpektrum BaitsSpotonSproSticky BaitsStil CrinS tormStrike ProStroftSufixTecl-WoodТермолитИнгибиторTrabuccoTrakkerTrofe CarpTrofemTubertiniТунец UmarexUsamiVenusaquaVictory SportWilyWinchesterWMCYabanYAF (Yavaçalar) Yamashou3Yiuber .
ARPAN BALIK TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR - Takvim 2020
Yaşamlarını sürdürebilmek için saldırganlara karşı kendilerini korumak zorunda olan birçok hayvan gibi balıklar da çeşitli savunma yöntemleri geliştirmiştir. Bir bölümü yaşadığı ortamın renklerine bürünerek su bitkilerinin, yosunların ve taşların arasında gizlenmekle butinirken, bir bölümü
vücudundaki özel bir organiümııırıırııДаха Чок Сыджак ве Илиман Денизлерде Яшаян Чарпан Балыкларин ан Бюйюк Силахи Исэ Юзгечлериндаки, Солюнгач Капакларындаки Я да
Куйрукларындаки Зехирли Дикенлердир. Değişik familyalardan birçok balıkta bu etkili savunma mekanizmasına
rastlanır ve içlerinden bazılarının zehri iri deniz canlılarını, hatta insanı bile öldürebilecek kadar güçlüdür. Чарпан balıkların bizim denizlerimizde de yaşayan en zehirli ve en bilinen örnekleri familyanın (Trachinidae)
üyeleri olan trakonya, varsam ve çarpan balığıdır.Бу balıkların solungaç kapaklarının üstünde çuvaldızı andıran birer diken, birinci sırt yüzgeçlerindeki ilk üç ışının diplerinde de zehir bezleri bulunur. Бу bezlerin salgıladıı zehir birer kanal aracılıyla dikenlerin ucuna kadar ulaşır ve balık dikenini düşmanına batırdığı zaman ucundaki delikten akarak dokulara girer. Varsam balığı trakonyadan daha küçük yapılı olmasına karşılık
zehri daha da etkilidir. İnsanda bazen günlerce süren şiddetli sancı ve spazmlara yol açar. Bu balıklar dipte
kumların arasına gömülerek yaşadıkları için özellikle açık kıyılardan çıplak ayakla denize girenlerin çok dikkatli olması gerekir.Ayrıca eti beyaz ve çok lezzetli olan trakonya ya davarsam avına çıkan balıkçılar içinde özellikle gece avında oltadan balığı çıkarırken zehirli dikenleriyle yaralanma tehlikesusi sicudi.
Türkiye çevresindeki denizlerde yaşayan çarpan balıkların ikinci önemli grubu iskorpit ve lipsozdur. Bunlar
sıcak ve ılıman denizlerin en sığ kesimlerinden yaklaşık 1.000 metrelik derinliklerine kadar inen dip balıklarıdır. Аз çok bitkiyle örtülü taşlık, çakıllık, kumluk, hatta çamurlu deniz diplerinde ağır hareketlerle
yüzen iskorpit ve lipsozun zehir keseleri genellikle sırt yüzgeçlerinde bulununde.Бу yüzgeçlerin sert ışınları (dikenleri) deriye battığı zaman çok acı veren ve kolayca iyileşmeyen yaralar açar. Dasyatidae familyasından iğneli vatoz, rina, tırpana ve kazıkkuyruk bizim denizlerimizdeki çarpan balıkların en tehlikeli grubudur. Bu
yassı balıkların yüzgeçsiz kuyruklarında, kenarları testere dişini, ucu da ok ucunu andıran iki tane uzun diken bulunur. Kuyruğun üzerinde de ince bir zarla örtülü, tek sıra halinde dizilmiş zehir hücreleri vardır. Чок дерин олмаян кумлу ве çamurlu диплерде yaşayan бу balıklar aslında oldukça sakin ве ürkek yaradılışlıdır.Ama
en küçük bir tehlike karşısında birden çırpınarak harekete geçer ve çok kuvvetli olan kuyruklarını bir kamçı gibi sert vuruşlarla düşmanlarına doğru savururlar. Zehirli dikenlerin battığı yerde çok arı veren ve kısa sürede iyileşmeyen tehlikeli yaralar açılır. Hatta bu dikenlerin karın gibi duyarlı bir bölgeye batması çoğu kez ölümle sonuçlanır. Bazı ilkel toplumlar bugün bile bu balıkların zehrini ok ve zıpkınların ucuna sürerler.
Myliobatidae familyasından folya ya da fulya balıklarının zehirli dikenleri de gene bir kamçıyı andıran kuyruklarının dibe yakın bölümünde bulunur.Folyanın zehri rina, tırpana, kazıkkuyruk ya da iğneli vatozunki kadar tehlikeli ve öldürücü değilse de son derece ağrı verici, ender olarak da öldürücüdür. Zehirli dikenlerini kamçı gibi uzun kuyruklarında taşıyan, ama öbürleri kadar tehlikeli olmayan çarpan balıklar arasında iğneli keler ile kullaklı folya sayılabilir. Arpan balıkların denizlerimizde yaşayan öbür örneklerinden üzgünbalığı ile kurbaabalığı da sırt yüzgeclerindeki zehirli dikenlerden tehlikeli olmayan, amaçe arırıДенизлеримизде булунан бу балыкларин дышинда, озелликле тропик денизлерде яшаян даха пек чок чарпан балык вардыр; bunların bir bölümü son derece zehirli ve öldürücüdür. Örnein
Hindistan, in, Filipinler ve Avustralya kıyılarında yaşayan taşbalıklarının zehirli dikenleri insanı bir anda öldürebilecek kadar tehlikelidir. Taşlık kıyılarda yaşayan bu balıklar biçimi ve rengiyle bir taş parçasını andırdığından, sı sularda yürürken insan taşbalıklarını görmeyip kolayca üstlerine basabilir. Hızla kana karışan zehir hemen o anda emilerek dışarı akıtılmazsa, zehirlenen kişi büyük acılar içinda kıvranarak hemen ölür.
arpan Bal, Trleri ve zellikleri
arpan bal, scorpaenidae familyasna ait olan bir balk tr olarak bilinmektedir. Arpan Balklarnn iki tr denizlerimizin sahil blgelerinde yaam alan bulmaktadr. арпан Balnn bilimsel olarak bilinen ad scorpaena scrofa olmaktadr. арпан balklarnn ortalamaboylar 20 santimetre olmaktadr. арпан balklarnn 30 santim boya kadar olanlarna da rastlanmaktadr. Скорпена ustulata bilimsel ismiyle tanmlanan kk arpan balklarnn boylar 15 santimi gememektedir. арпан бал день зериндеки лк denizlerde 300 adete yakn tr bulunmaktadr. Bunun yan sra bu familya da dnyann en zehirli olan balklar da bulunur. Bunlar arasnda evresine renkleri ve yaps itibariyle en iyi uyum salayan ve grlmesi olduka zor olan ta bal da bu familyann yesidir.arpan bal, trakonya bal ве варшам бал кадар кувветли зере сахип олмаса да бу балк дикенлери zerinde zehir tayan balklar arasnda grlmektedir.
arpan bal, btn vcudu dikenlerle kapl bir balktr.lk srt yzgeci on bir adet dikeni sahiptir, ans yzgeci 3 adet yzgece, karn yzgecinde bulunan bir dikende zehirli olarak bilinir. Арпан Балн Гвде yaps koni biimindedir. арпан балн бык ири кафас эри бр бир yapda olup, ayn ekilde dikenlerle kapldr. арпан бал окьянусларн дип ksmnda yaayan balklar arasnda olduu iin gzleri yukar, kafasnn stne дору йерлеми вазиеттедир. арпан балкларнн аз япс ольдука гени бир япдадр ве бу бальн азнн кенарлар аа дору бир эим олутурур.Alt ene yaps st ene yapsna oranla daha fazla kk bir ekildedir ve энелеринде кешичи дилер булунмаз.Бу балк ольдука тембель бир япда, hareketsiz ve devaml dipte yaayan bir balk olmasna karn btn yzgeleri олдука гелими бир вазиеттедир. арпан бал разговор alanlar, kayalk alanlar ve maara oluturan alanlarda yaamay ok sever. arpan balklar lkemizde btn denizlerde kolaylkla yaam alan bulur ve яамн рахата срдрр. Бу балк к айларнда дерин сулара экилир, ilkbahar aylarndan itibaren ky sularna doru sokulur.Austosile eyll айларда ток олан ксмларда ок фазла грлр.
арпан бал дериси ок серт олан, улица кою каверенги, янлар алача кахверенги ве крмз ренкте, карн блгеси турунку ве бейаз renktedir. арпан бальнн пуллар дерие ийсе япктр. Ренгини Яад ортама гре дейирен арпан балклар бесин кайна оларак кк балклар, дениз куртлар, балк явруларыла бесленметедир. арпан балклар яз айларда реме гереклетирир ве дии арпан бал 3.000 адете якн юмурта dker.Юмурталар куйту блгелере браклд иин яама анслар олдука yksektir.arpan balklarnn dikenleri zehirli olan ve vuran balklardan olduu iin oltaya takld vakit yada adan alnrken dikkatli bir ekilde alnmas gerekir. arpan bal kolayca lmediinden dolay avalya ierisinde харекециз бир экилде ятмасна алданмамак герекир. Диккациз бир экилде давранлднда арпан бальнн зехирли инесине маруз калнарак зарар grlr. Bu zararn giderilmesinde ise inenin batt yere amonyak srlmelidir. Бу илем яплмазса кса заманда ине йери имэ гереклетирир, о блгеде его кайб олуур ве узун сре ар олутурур. арпан бал азндан ineyi karmak yada canl yem olarak kullanlmak zere ine takmak iin sa yada sol elin iaret ve ba parmaklaryla azndan tutulmaldr. арпан бал, sinarit avnda dip oltas takmnda canl olarak kullanlan en uygun yemlerden olmaktadr.Baln ineye takl olduu halde abuk lmemesi ve hareketli olmas, krmzya alan rengi sinarit baln kskandrr ve oltaya taklmasn salar. арпан бал этибеяз ве ок лесзетлидир.
.Sokar Bal, Trleri ve zellikleri
Sokar balnn zellikleriSokar balnn tm vcudu dikenlerle kapldr. lk srt yzgecinde 11 adet, ans yzgecinde 3 adet, karn yzgecinde de 1 adet diken bulunur. Bunlar olduka zehirlidir. Гвдеси кони бииминде олан бальн кафас олдука иридир ве эри бир япс вардр. Ba ksm da dikenlerle kapldr. Sokar bal denizlerde diplerde yaam srer. Gzleri yukarda kafasnn zerine yerlemitir. Аз olduka genitir ве kenarlar aaya doru eimlidir. Alt ene ksm st enesine gre da doru kk durumdadr.Alt ve st enesinde kesici dileri yoktur.
Sokar bal tembel bir yapdadr. Srekli olarak dipte hareketsiz olsa da, tm yzgeleri gelimitir. zellikle kayalk blgeleri, говорите alanlar ve maara gibi yerleri kendine yaam alan olarak seer. K geldii zamanda derin sulara gider, ilkbahar geldiinde ise denizlerde kylara doru giderler. zellikle Austos ve Eyll aylarnda sulardaki Talk ksmlarda grlrler.
Sokar balnn derisi olduka serttir. зерин кою каверенги ренкте, ян ксмлар алакал каверенги, крмз тонларнда, карн ксм беяз, турунцу ренкте олур.Бальн пуллар дерисин япк вазиеттедир. Bulunduu ortama gre renk deitirebilir. Сокар бал генелликле дениз куртлар, кк балклар ве явруларла бесленирлер. вспомни днемлери яз айлардр. Dii sokar bal bu dnemde 3000 kadar yumurta dker. Bunlar genellikle kuytu yerlere dktnden, yavrularn yaama olasl yksek olur.
Eer bu baln dikenleri oltaya ya da aa taklrsa, olduka dikkatli bir ekilde karlmaldr. ок колай лен бир балк олмадндан харекециз дурмасна алданмамак герекир. nk бир и harekete geerek dikenleriyle arpabilir.Eer dikenlerinden birine maruz kalnrsa, hemen batan yere amonyak srlmelidir. Blgede ok ksa sre iinde ime olur, aryla birlikte his kayb meydana gelir. Сокар бал балклар тарафндан целликле синарит авнда канл йем оларак кулланлр. Анчак ок диккатли олмак герекир. Бу балк ольтая таклднда, колай лмедиинден ве харекетли калдндан, зелликле крмзя алан ренгийл синарит бальн экер. Bylece baln oltaya taklmas kolay olur. Ayn zamanda sokar balnn eti de olduka lezzetli ve beyaz renklidir.
.САЗАН, Карп, Карп, Карпфен - AVmarketi.net
Oldukça büyük olan Cyprinidae familyasından Cyprius Carpio Carpio, bu bizim bildiğimiz sazan, tüm familyaya adı verilen sazan. Tatlı suların sevimli, adına uluslararası yakalama yarışmaları düzenlenen iri kıyım balığı. Ее amatörün mutlaka bir sazan anısı vardır. Yabancı kaynaklarda Карп, Карп, Европейский карп, Карп обыкновенный, Карп Мирор, Karpfen gibi isimlerle geçer. Yurdumuzdaki adı Sazandır, adi pullu ve bekir diye de anılır.Сырты кою зейтин йешили, янлары сарымси йешил, карны кирли сарыдыр; vücudu pullarla örtülüdür. Yüzgeçleri çok gelişmiştir, sırt yüzgeci uzun ve tek parçadır. Anüs ve sırt yüzgeçlerinin hemen başlarında ilişken sert dikenimsiler vardır; bunlar ele batmaz ama ağ atılması durumunda veya yakalanan balığın ağ livarda muhafaza edilmeleri sırasında kuvvetli takılmalara hatta balığın ağdan sertçe alınmaya çalışılmasikle Kuyruk yüzgeci iri ve güçlüdür. Çoğu zaman ян yüzgeçleri hariç diğer yüzgeçleri kırmızımsıdır.Пек çok farklı türü vardır. Bu türlerden Türkiye ’de görülebilen bazıları alttaki gibidir.
Özellikle aynalı sazan diye bilineni en makbul olanıdır. Eti daha lezzetli, daha az kılçıklıdır. Aynalı sazanın iri pulları vücudunda düzensiz bir şekilde yerleşmiştir veya çok nadir görülen bir türünde tüm vücudu iri pullarla kaplıdır, bu pul yapısına göre de muzensiz tür yabancı kaynaklarda bu farklı türler farklı adlarla anılırlar ancak Türkiye ’de biz hepsine birden aynalı sazan diyoruz.Aynalının daha üstün olan özelliklerinden dolayı onun adi sazanın ıslah edilmiş bir türü olduğu da söylenir. Хатта бир гёле эшит миктарда айнали ве эшит миктарда ади сазан салинырса узун бир суре сонунда баскин ген олан ади сазанин öne çıkacağı gölde sadece adi sazanların üreyecemeıııııı
Sazan balıı Asya kökenlidir, milattan önce 1000 yıllarında Çin’de kültür balığı olarak besin amaçlı üretilmektedir. Бурадан Джапонья'я Аврупа'я, Америка (1877) ве Африка'йа да гетирилип бесин вея сус балыги оларак йетиштирилмиштир.Bununla birlikte Tuna nehrinde bulunan ve şimdi soyu tükenmekte olan bir yabani sazan türünün bugünkü Avrupa’da yaşayan sazanın atası olduğu da sanılmaktadır. Japonlar sazanın süs balığı olarak üretilmesini sağlamış, Koi Carp adı ile siyah, kırmızı, portakal renklerinde sazanlar yetiştirmişlerdir. bazı tropikal ülkelerde doğal ortamlarda da bu renklerde balıklar bulunmakla beraber (alttaki resimler 1, 2 ve 3) Türkiye ’de yakalanan sazanlarda bu renkliliğin görüldüğüne dair bilgi bulamadım. Сазан balığı halen büyük oranda ticari amaçlı besin kaynağı оларак üretilip satılmaktadır.
Ağzı vücudunun alt tarafında, büyük değildir, körüklüdür ve dişi yoktur. Diş yerine alt çenesinde pürüzlü bir şerit vardır. Vücut yapısı ve ağzı dipten beslenmeye çok uygundur. Üst çenesinde aşağı sarkan iki duyu organı (bıyık) vardır. Bu bıyıklarla dibi araştırır bulduğu bitki köklerini, solucanları, larvaları, tohumları dibi kazarak çıkarır yer (Resim 4). Bu beslenma şekli ile adeta yaban domuzunu andırır, ve ilk defa getirilip salındığı göllerde bitki topluluklarına ве ekolojik ortama zarar verdiği gözlenmiştir.Бу диби казарак йемленме сырасында топрак алтында сыкышмиш газлар су юзюн чикарак сазан 'ин йерини ве йемленмекте олдугуну белли эдер. (Yalnız çapak ve kadife gibi balıklar da bu şekilde yemlendiğinden onlarda kabarcık çıkmasına sebep olurlar, bu durumda her kabarcık sazan anlamına gelmeyebilir) Sazan zamvalü zamvalü kumükükün külıkı. Су yüzeyini ekmekle yemleyerek bu şekilde yemlenmeye alıştırılan sazanlar, iğneye takılıp atılan ве су üstünde yüzen ekmek parçaları ile de avlanırlar.
| |
Йени Зеланда дан Сазан | Yeni Zelanda ’dan Sazan |
Endonezya ’dan Alaca Sazan | Сазан Емлениркен Диби Казар |
Küçük sazanlar genelde aynı suda bulunan turna, yayın, sudak, levrek gibi yırtıcılara yem olurken, büyüyüp 3 yaşına gelmiş olanları üreme aktivitesine başlar. Нисан айындан башлаярак Хазирана кадар олан суреде; suların ısınarak 17 - 20 derece sıcaklığa varması ile sığ sularda büyük şapırtılarla yumurta dökerler.Yumurta dökümü sırasında dişili erkekli gruplar halinde toplanırlar, gruptaki erkek balık sayısı dişiden fazladır. 47 см бойунда бир диши яклашик 300 000 юмурта докебилир балык бюйудюкче юмурта докме капаситеси де артар; yumurtalar yapışıcı olup dipteki otlara veya taşlara yapışırlar. Сазан Даха сонра yumurtaları veya yavruları koruyucu бир girişimde bulunmaz. Yumurtalar 4 veya 8 günde açılır ve yavru sazanlar yüzmeye başlar. Yumurtlama esnasında oltaya vurmaz. Büyüyüp 1 килограмм civarında ağırlığa ve boya ulaşmış sazanların iri yayın ve dev turnalar dışında tek tehlikeli düşmanı insandır.50 yıl ömrü olduğu sanılmaktadır. En büyük sazan 1998 de Romanya ’da özel mülkiyete ait olan Sarulesti gölünde yakalanmıştır. Aırlığı 37 кг 400 грамм, türü aynalıdır. Bundan bir küçüğü ise 37 кг, 120 см boyundadır; 9 yaşında olduğu sanılmaktadır. Yaz boyunca iyi av veren sazan havaların soğuması ile derine çekilir ve hareketsizleşir. Кышин сазан авы олмаз, бунунла берабер; yabancı kaynaklarda çok nadir de olsa kışın yakalanan sazanlara ait bilgiler yayınlanmaktadır. Ancak bu av rastgeledir, genelde başka balık için atılan oltaya vuran sazanlar yakalanır ve kışın sazan avı olmaz genellemesini bozacak miktara erişmez.Sazan gece ve gündüz yemlenir; bu nedenle avcılığı gece de yapılabilir. Gece yakalanan balıklar genelde daha iri olmakla beraber bu kesin bir kural değildir.
НЕРЕЛЕРДЕ БУЛУНУР
ok değişik şartlara adapte olup yaşabilmesine rağmen, genelde büyük, hafif akıntılı veya durgun suları daha çok severler, ama nehirlerde de rahatlıkla yaşarlar. Сазан дерин дип ямачларинда, диби ташлык каялык йерлерде пек булунмаз. Hafif eğimle derinleşen, otluk, dibi kum veya çamurla kaplı yerlerde, derelerin göllere döküldüğü ağızlarda daha çok bulunur.Akarsularda ağaç kökleri, kovuklar. suların mendereslerle anaforlar yaptığı bölgeler sevdiği yerlerdendir. Gençlerini daha sı sularda yakalamak mümkün iken yaşlı ve iri balıklar daha derin sularda kıyılardan uzaklarda olmayı tercih eder. Sıcak seven bir balık olduğundan yaz boyunca genelde güneşin ısıttığı sılıklarda dolaşır ve yemlenir. Kışın derine çekilir. Ayrıca hemen hemen COGU balıkta görülen бушель davranışın fiziksel açıklaması да şöyledir: Yazın özellikle Derin sularda Suyun üst tabakasının Даха Sicak альт tabakasının Даха soğuk olması ве bundan kaynaklanan yoğunluk farkı neden Ile ики tabakanın birbirine karışmadan kalması sonucu oluşan хатта термоклина denir.(Bu hat zaman zaman balıkbulucu ses dalgalarında ikinci bir yansıma yaratarak ekranda sahte dip görüntüsü verir) Zamanla alt tabakada oluşan organik bozulma ile de oksijen miktarı azaldığihatreılenıı Havaların serinlemesi ile sularda serinleyerek alt üst tabakalar arasındaki sıcaklık farkı azalır ve tabakalar birbirine karışmaya başlar; böylece üst tabakanın bol oksijenli suları dibe de taşınır. Бу dönemde sazan da derine çekilerek yüzeye göre daha sıcak olan sularda kışı geçirir.
АВЛАЯЛИМ
Güçlü ve mücadeleci olan sazanın avcılığı oldukça zevklidir. Sazan avı için dünyada uluslararsı yarışmalar düzenlenmektedir.
Ayrıca buradan sonraki kısımlar kadife, çapak gibi diğer bazı balıkların avlanmaları ve yemlerine de referans olacağından da önemlidir.
Genel olarak sportif sazan avcılığı iki kısımda incelenebilir.
1. Dip Oltası
а. Çökertme (dip oturtması) takımı
г.Попугай
2. amandıralı takım
Sazan avcılığına geçmeden önce kullanılabilecek yemlere ve yemleme tekniklerine göz atmakta fayda var.
Sazan Yemleri ve hazırlanışı
Sazan avında yem olarak kullanılacak oldukça fazla türden yem var. Башка балыкларда бу çeşitliliği bulmak gerçekten zor ama burada unutulmaması gereken balığın alıştığı yemi tespit etmek, veya devamlı avlanılan bölgede periyodik yemlemeler yaparak bylıı.Бу ikinci şık ее zaman mümkün olmaz o nedenle sazan avında yem bakımından tedarikli olmakta fayda vardır. Табии бир де sazanın ее заман sevdiği, itibar ettiği yemler vardır ки bunları devamlı bulundurmakta fayda var. Чуну да хатирлаталим, бурада белиртилен, йемлер дышинда сазан авында йоресел оларак куланилан, чок фазла йем олабилир; бу türden bilgiye sahipseniz ve yemin başarısı kanıtlanmış ise yazın bu bilgiyi paylaşalım. Şimdi sıra ile göz atalım.
Mısır: Mısır sazan avında en çok kullanılan ve sazanın strictk yediği bir yemdir.Mısır hazır konserve olarak alınabileceği gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hazır konserve alacaksanız tatlı mısır tercih edin (сладкая кукуруза) sazan tatlı sever. Kendiniz hazırlayacaksanız mısırı çiğ iken tane olarak koçandan temizlemeli 24 saat suda bıraktıktan sonra 2 veya 3 saat haşlamalı. Бу şekilde haşlanan mısır suyu ile birlikte cam kavanozlarda saklanabilir. Бен базен haşladığım mısırı ikiye bölüyorum бир kavanozu sade saklarken diğerinin suyuna iki diş sarmısak kıyıyorum. Сазан бу кокую пор.Ancak sarmısak mısırın rengini açar, beyazlaştırır bunu önlemek için suya az miktarda kırmızı toz yemek boyası katmak gerekiyor bunu baharatçılarda bulabilirsiniz. Mısır iğneye iğne boyutuna göre 2 veya 4 adet takılabilir. Bazı uygulamalarda fazla koku vermesi ve yemleme amacı ile iğneden yukarı kaydırılan mısır taneleri kösteğe dizilir, bu şekilde kösteğe 7-8 adet mısır tanesi adet iıı Bazen mısır iğneye çiğ olarak да takılabilir bu durumda daha taze süt mısırı denilen mısırları tercih etmek gerekir.
Hamur ve Ekmek: Hamur hazırlanması çok farklı şekillerde oluyor. Kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi herhangi bir ekmek fırınından hazır ekmek hamuru da alıp kullanabilirsiniz. Хазир хамура коку ве тат ичин бир миктар тоз вея инсе йонтуларак хазирланмиш айчичек кюспеси илаве эдебилирсиниз. Бен Артик Пек Хамур hazırlamıyorum ве kullanmıyorum о nedenle tarif vermiyorum ama denenmiş sağlam bir tarif bulursam veya sizlerden böyle bir tarif gelirse yayınlarım. Ayrıca hazır hamur yemler de satılmaktadır.Экмек де сазан авында йем оларак кулланилыр бир парса кабуклу экмек доğрудан ихней такиларак су üstüne атыларак кулланилабилеси гиби; avlanılan gölün suyu ile hafifçe ıslatılıp yoğurularak yumuşak hamur haline getirilmiş ekmek içi de iğneye takılabilir. Бу şekilde kullanılacak ekmek hamurda olduğu gibi iğneyi saracak şekilde top veya armut şeklinde takılır.
İrmik : İrmik sazan avında ve yemlemesinde her zaman kullanılabilen sazan ’ın Strongk yediği yemdir.Hazırlanışı da gayet basit. Ava giderken yanınıza biraz toz şeker katılmış irmik alın (toz şeker olmasa da olur). Av yerinde hemen suyun başında бу irmiğe avlanacağınız gölden çok azar azar su katıp bir çubukla karıştırın irmik sakız gibi olacaktır. Су катаркен диккат един фазла су бозар. Бу karışıma koku için аз çiçek yağı veya küspe de ilave edilebileceği gibi bu iş için özel olarak hazırlanmış kokulandırıcı toz veya sıvılarda ilave edilebilir. Daha sonra bu bu sakızlaşmış irmik hamuru eczaneden alacağınız 20 мл.Lik Plastik Bir enjektöre doldurulur. Tabii iğneye ihtiyaç yok atabilirsiniz. İrmik Hamuru enjektörardımı ile istenilen miktarda iğne üzerine sıkılarak sarılır. Bu yem bazen iğne sapına ve palasına sarılır, iğne ağzına da küçük bir solucan veya larva takılması ile kullanılır ve çok etkilidir.
Макарна: Düdük makarna tabir edilen ince içi boş makarnalarda yem olabilir. Макарна хафиф tuzlu suda haşlanır. Диккат эдилмеси герекен; makarnaçok haşlanırsa iğneye takılmaz parçalanır, аз heşlansa da aynı şey olur, kıvamı iyi tutturmaktır.haşlanmış makarna bir kaç küçük parça olarak iğneye takılabileceği gibi içine hazır ekmek hamuru veya sizin hazırladığınız Hamur da doldurularak da kullanılabilir.
Küspe: Küspe her yerde ve her zaman sazan için iyi bir yemlerdendir en yaygın uygulamasını için bakalım Sn. Hikmet Solak nasıl tarif etmiş «Tabaka halindeki preslenmiş ay çiçeği küspesi 5x5x5 cm ölçülerinden küçük olmamak kaydıyla küp yada dikdörtgen prizması şeklinde kesilir. Tam ortasından matkapla delinir.Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır. Бу fırdöndüye aynı kalınlıkta 10-15 см, Lik bir kısa beden ilave edilip küspenin Deliinden geçirilir ве ucuna üçlü bir fırdöndü bağlanır. Bundan amaç suda eriyen küspeyi rahatça değiştirmektir. Üçlü fırdöndünün serbest kalan iki halkasının ее birine bedenden 1 мальчик ince misina ile 8-10 см uzunluğunda dörder tane köstek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır. Böylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur. Olta iğneleri küspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur.Bu takıma ağırlık bağlanmaz çünkü küspenin kendisi hem ağırlık hem de yem görevi görür ». Aynen katılıyoruz. Küspeyi yemek için gelen ve yumuşayan küspeden parçalar koparmaya çalışan sazanlar oltaya yakalanır. Базен бир sazanın iki iğneyi yuttuğu da olur. Küspeyi daha cazip kılmak için bazen üstüne kokulandırıcılar sürülebilir.
Patates: Patates sazan avında çok kullanılan yemlerdendir. Patatesler, tercihen taze olmalı, eski beklemiş değil, (taze patates kaynatıldığı zaman lastik gibi olur ve iğneye takılması kolay, balığın alması zordur) хафиф тузлу суда 20 дакика кадыр кайнат.Kaynamış patatesler suyu ile birlikte bir kavanozda muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman kabuğu soyularak yaklaşık 1x1x1 см. boyutlarda veya sudaki balık pek büyük değilse daha küçük boyutlarda küp küp kesilerek iğneye takılır. İğnenin ucu hafifce parmaa takılabilecek kadar dışarı çıkmalıdır. Patates ayrıca yukarıda mısırın takılmasındaki örnek gibi iğneye takılmadan da kullanılabilir. Бу tür takımın amacı huylu bir balık olan sazanın yemi emerek yerken iğneyi hissetmesi üzerine tükürerek iğneyi bırakmasını önlemektir.Balık iğneyi fark ettiği zaman artık yemi tüküremeyeceği kadar yutmuş olacaktır veya tükürse bile artık ağzında olan çıplak iğneden kurtulamayacaktır. Bu konu aşağıda boili (kaynatılmış-hamur-toplar), kısmında da anlatılmaktadır.
Tahıllar: Ayıklanmış olmak kaydı ile arpa, buğday, akdarı gibi taneli tahıllar sazan avında yem olarak kullanılabilir. Bunları hazırlamak için en iyi yol bir gün önceden ıslatarak bekletmek daha sonra 1 saat kaynatıp şişirerek yumuşatmak gerekir.Бу şekilde hazırlanan tahıl taneleri iğneye birkaç adet peşpeşe veya solucan, личинка, irmik hamuru gibi yemlerle birlikte takılabilir. Tahılın diğer yemlerle kullanılmasında önce diğer yem takılıp iğne sapına itilmeli daha sonra tahıl tanesi iğne ucunu hafif açıkta bırakacak şekilde takılmalı.
Partikül yemler: Bu sınıfta kurufasulye, bakla tanesi, barbunya, yerfıstığı sayılabilir. Бу yemlerin hazırlanması tahıllarda olduğu gibi ıslatıp yumuşatma ve daha sonra kaynatma yolu ile olur.İğneye boyutlarına göre genelde tek takılırlar veya başka yemlerle birlikte de kullanılabilirler. Bezelye de bu gruba girer; bunu da hazırlayabileceğiniz gibi konserve bezelye de kullanılabilir.
Pet Maması: Kedi ve köpekler için hazırlanmış konserve veya kuru mamalar hem kokusu hem de tadı nedeniyle sazan tarafından sevilir. Kuru olanları un haline getirilerek yemleme veya yem hamurlarına koku olarak da katılabilir. Et türünden olanlar doğrudan iğneye yem olarak takılabilir.
Solucan ve Larva lar: Toprak veya gübre solucanı özellikle ilkbaharda sazan için en perfect yemdir. Toprak solucanı Yağmurdan sonra veya sabah erken saatlerde daha toprak ıslakken bazen hemen toprak üstünden, bazen de kazarak toplanabilir. Gübre solucanı da özellikle büyük baş hayvanların (bir hafta falan beklemiş olmalı) gübreleri kazılırsa altından bol miktarda toplanır. Toplaması biraz zahmetli olmakla beraber kırmızı rengi ve suda yaydığı koku ile sadece sazan için değil diğer balıklar için de iyi bir yemdir.Karasinek ve sivrisinek larvaları da çok iyi yemlerdir. Sivrisinek larvası bataklıklarda özel eleklerle kazılarak toplanır zahmetlidir ve tabii herkesin işi değildir. Avrupa ’da larvalar balık malzemesi satan dükkanlarda veya akvaryumcularda canlı olarak satılıyor biz de yok, o halde sivrisinek larvası bulmak çok zor ama isterseniz karasinek larvası üretebilirsiniz. Kısaca 200 gr kadar et (tavuk eti de olabilir) karasineklerin olduğu bir yerde kısa bir süre açıkta bırakılır. Sinekler ete yumurtalarını bırakırlar, et incelendiğinde yumurtaların bırakıldığı yer görülebilir.Daha sonra bu et parçası 5 veya 6 kat gazeteye sarılarak dibine az miktarda testere talaşı konmuş bir kova içinde sıcak bir yerde 5 veya 6 gün muhafaza edilir. Бу süre sonunda açılan gazete kağıtlarının içinde çürümüş et ve kıvır kıvır kıvranan beyaz konik şekilli karasinek larvalarını bulacaksınız. Bunlar kapağında hava delikleri olan ufak bir kavanoz içinde az miktarda talaşla karıştırılarak buz dolabında (buzlukta değil) ики haftaya kadar canlı tutulabilir, kullanmadir tamakşı yıkıı.Karasinek larvaları baş kısımları olan kalın taraflarından iğneye neredeyse sadece derisini tutacak kadar saplanarak takılır, bu şekilde uzun süre canlı kalırlar. İğne boyuna göre birkaç larva birlikte takılabileceği gibi solucan, hamur, irmik veya tahıllarla birlikte de karma olarak takılabilir.
Ayrıca sinek, çekirge, böcekler, kanatlı karıncalar da sazan avında canlı veya ölü olarak yem amacı ile kullanılırlar.
Midye: Tatlı su midyelerinin içi de sazanın en sevdiği yemlerdendir hiç dayanamaz.Tatlı су midyesi deniz midyeleri gibi kullanılır. Bıçakla açılır içi iğneye takılır.
Boili : İngilizce adı ile boili, ben Türkçe ’ye kaynatılmış-hamur-toplar diye çevirdim. Bu aslında bu topların nasıl hazırlandığını anlatan uzun bir isim. Sizin daha kısa bir teklifiniz varsa bildirin lütfen. Hemen hemen tüm dillerde bu yem İngilizce kökenli ismi ile geçiyor, o nedenle ben de burada esas olarak orjinal ismi, zaman zaman Türkçesini kullanacağım. Şimdi bakalım neymiş boili.Boili hemen heme 40 yıldır hatta belki de uygulama olarak daha eskiden beri Avrupa ’da sazan avcıları tarafından kullanılıyor. Bunda birinci amaç yemi iğneden ayırmak. Bunun mantığı şu; sazan sazan yemi yutmadan önce ağzında tutar, emerek yemeye başlar, bu arada iğneyi hissederse yemi ve iğneyi ağzından atabilir. Böylece balıksız boş bir vuruş olur. Boili ise yandai montaj şekli ile iğneden ayrı durur ama ince bir misina ile iğneye bağlanmıştır. Sazan boiliyi alıp yutmaya başlayınca bile iğneyi hissetmez, iğneyi hissettiğinde de artık yem neredeyse yutulmuş çıplak iğne ağıza girmiştir, yemi tükürmesi (ki engürünirüdıkı)Boiliyi iğneye tutturan kısmın orjinal adı «установка для волос», реж., Яни сач. Бу исим Йемин илк kullanılmaya başladığı tarihlerde balıkçıların bu balantı için kendi saçlarının kullanmalarından gelmektedir. Ok ince olması aslında gerekmez beden kalınlığında olabilir daha ince olmasının etkin bir rolü yoktur. Boilinin iğneye takılması biraz sabır ve biraz da alışkanlık gerektirir, hepsi o. Aşağıda бу işin nasıl yapılacağı adım adım anlatılmaktadır.
| 1 ve 2 numarali resimlerde iğnenin kösteğe (bedene) bilinen bir yöntemle bağlanmasını görüyoruz.Бурада диккат эдилмеси герекен мисинанин учундаки касадыр. İsteğe bağlı olarak iğne sapına düğümü de saracak plastik veya silikon bir borucuk takılabilir. |
| Düğümün bitmiş hali iğne bağlanmış. Boilinin takılacağı uzantının fazla kalmamasına dikkat edilmeli. |
Boilinin bir tığardımı ile takılması. Uç kasasındaki Halkaya Stoper denen Plastik özel Parca Veya kibrit gibi bir parça takılır каса boilinin içine çekilir ve sabitlenir. |
Yanda görüldüğü gibi iğneye takılan boili yem daha çok dip oltasında kullanılmaya uygundur. Bazen birden fazla boili de peşpeşe dizilerek kullanılabilir.Yalnız öyle boiliyi alıp tarif edildiği gibi oltaya takıp atıp sazan beklemek her zaman başarı ile sonuçlanmaz. Hep doğal yemlerle beslenmiş olan sazan durup dururken önüne gelen bu yemi yemeyecektir. Yese bile vuruş sayısı beklenen kadar olmayacaktır. Sonuçta benim gibi hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, oysa ki boili özellikle Avrupa’da olduça yaygın ве başarı ile kullanılan bir yemdir.Пеки эксик олан не? Бу soruyu cevaplamak için boilinin tarihini ве kullanımındaki mantığı biraz daha karıştıralım.
1960 yılında İngiliz sportif balıkçı, sazan avcısı Фред Уилтон, sazan avında yüksek Proteinli yemler kullanılmasını önerdi. Bunda amaç bu yemlerle beslenen sazanın iri gövdesi ve yüksek iştahı ile bu yemi yiyince kendini daha iyi hissedeceği ve yeme alışacağı ve bu yemi arayacağı idi. Öneri tuttu ve sazanın Avrupa ’da 40 yıldır boili ile avlanmasının hikayesi başladı. Demek ки sazanı ONCE бушель Yemi де yemeye alıştırmak Gerek бунун için сазан balıklarının bulunduğu göllere Veya nehirlere yaklaşık ики ау süreyle Гунда 15-20 тани (Dikkat Кока değil) boili atarak yemleme yapmak sazanı бушель среда JЕМА alıştırdıktan sonra boili Ile avlanmaya başlamak sizi о Suyun şovmeni yapacaktır , herkes otururken sizin ан ири sazanları alacaksınız.Avlanma sırasında да yemleme amacı ile suya 20 kadar boiliyi aralıklarla atmak gerekir. Hergün bu yemleme işini yapmak mümkün olmayabilir bu nedenle en azından her fırsatta diyelim, ama unutmayalım ки aradaki süre uzadıkça alışma süresi de uzayacaktır. Boili ile yemleyerek alıştırmak yöntemi oldukça yaygın olmakla beraber, bu yöntemin en dürüst kullanımı «Yakala ve Bırak» ilkesine uygun olarak yakalan balıkların geri salınmasıdı. Бу yolla ileride aynı sularda hem daha iri hem de daha bol balık yakalama olanaı doğacaktır.Dergilerde, filimlerde görülen yakalanmış iri sazanlar bu yöntem ile korunarak büyüyen balıklardır. Sazan avında yakala ve bırak yöntemini uygulamanın en iyi yöntemi yem olarak boili kullanmaktır. Alttaki resimde де görüleceği gibi boili ile sazan yakalandığında boili ağızın dışında sarkar durumdadır, iğne hemen dudağa saplanmış derine inmemiştir. Böylece yakalanan balık fazla hırpalanmış olmaz ve bırakıldığında sağlıklı olarak yaşamını sürdürür.
Peki boiliyi nasıl bulacağız. Табии илк adres balık malzemesi satan dükkanlar.Türkiye ’de bu yemin bulunması oldukça büyük şans tabii, o zaman hazırlayacaız bu zaten daha ucuza gelir, ama bu defa da hazırlamada kullanılan malzemeleri bulmakta zorluk olur mu? Emin değilim. Aslında Amaç yüksek Proteinli boili hazırlayıp sazana yemleme yaparak bu yeme alıştırmak ve avlamak o zaman bu mantığı takip ederek kendi tariflerinizi de yaratabilirsiniz. Ayrıca muhtelif hamurlarla да бу şekilde kaynatılmış toplar yaparak yüksek Proteinli boili gibi kullanabilirsiniz ve bunlarda boili olarak alandırılırlar.Ама yüksek proteinli boilinin ne olduğununve bunun ne anlama geldiğini aklımızdan çıkarmadan.
Boilini Değişik Bir Takılışı | |
İşte size yüksek protinli bir boili tarifi
250 гр. Пейнир özü (казеин) бол протеин içerir
250 гр. Süt şekeri (laktoz) bu da bol proteinlidir
250 гр. Süt tozu protein ve şekil verebilmek için
200 гр.Соя уну
100 гр. Mısır unu
|
|
Bu un halindeki bileşenler bir kaba konarak kuru iken karıştırılır. Daha sonra ileride kullanılmak üzere dörde bölünerek saklanabilir ilk yaklaşık 300 gr lık karışmış un alınır, bu miktardan çapı 16 veya 14 mm olan 150 - 200 boili çıkacaktır. Даха сонра айры бир капта 200 гр için 6 yumurta hesabı ile yumurtalar kırılır (протеин ве iyi tutunan yapı için), buna renklendirici (baharatçılardan bulabileceğiniz yemek boyaları sırıırı, kırılırı.Yumurta boya ile çırpılır. Сира гельди цезбедичи кокулара; тоз вея сывы балык йеми кокулары çırpılmış yumurtaya eklenir. Bu kokuların özel olarak hazırlanmışı bulunamaz ise vanilya, bal, sarmısak, anason, olabilir; ticari olarak satılan boililerde Hangi koku katıldı ise o isimle piyasaya sürülür. Bu kokulardan çok fazla katmak balık üzerinde olumsuz etki yapabilir.
İştah açıcı olarak da gerekirse, et, balık eti, az köri, karabiber de katılabilir. Ayrıca sazan tatlı sevdiğinden bir miktar pudra şekeri, hindistan cevizi veya vanilya şekeri de ileve edilir.Bunlar çok miktarlarda olmayıp, azıcık sadece tad ve koku verecek kadar olmalıdır fazlası balığı kaçırabilir. Uygulamaya başlarsanız zamanla en iyi karışım ве reçeteyi bulabilirsiniz. Nihayet önceden hazırlanan karışım ile bu yumurtalı karışıma katılarak hamur haline gelecek şekilde yoğurulur. Мейден Гелен Хамурдан Авуч ичи Кадар Парсалар Копариларак Сосис Гиби Элде Юварланарак узатылыр. Bundan sonra standart olması için bu sosis özel bir aparat ile kesilir ama bu yoksa dikkatli bir şekilde eşit boylarda (14-20 мм arası çaplarda topçuklar oluşacak şekilde) кесилерек эль-де-юварлан.Yuvarlatılan hamurlar kaynar suya suyu soğutmayacak miktarlarda 20 - 25 adet бир seferde olmak üzere atlır. Burada 3 - 4 dakika kaynatılan hamur-toplar sudan alınır, fazla kaynatmak topları sertleştirir. Açık havada 2 - 3 саат kurutulan kaynatılmış-hamur-toplarımız artık kullanıma hazırdır.
Altta yüksek proteinli veya düşük proteili hamur türünden boili tarifli verip bu konuyu kapatalım. Bu tarifler sadece kuru karışımın hazırlanması içindir yumurta, renklendirici, tadlandırıcı, kokulandırıcı yukarıdaki tarife göre olabilir.
400 гр. İrmik 200 гр. Соя уну 200 гр. Mısır unu 200 гр. Süt tozu | 100 гр. Соя Уну 100 гр. Пейнир Озю (казеин) 400 гр. Kuş yemi 400 гр. İrmik | 500 гр. Kuş yemi 300 гр. İrmik 100 гр Süt tozu 100 гр. Соя уну |
200 гр. Соя уну 350 гр.İrmik 300 гр. Öğütülmüş kuru yemiş 100 гр. Казейн (пейнир özü) 50 гр. Гликоз | 300 гр. Соя уну 400 гр. İrmik 200 гр. Patates unu 100 гр. Buday unu | 300 гр. Kuş yemi 100 гр. Пейниз Озю 150 гр. Balık unu 450 гр. İrmik |
Yine de burada bu kadar farklı yem tarifi vermiş olsak da, sazan avında kullanılan, bir sürü faklı yem de vardır.Yağda kızarmış ekmekten tutunda, kepek ekmeğine kadar bir sürü farklı yem olabilir.
imdi bu yemi hazırlayan, hazırlamaya çalışan, niyetlenen tüm amatörlere soruyorum; «Konu kendinize yemek hazırlamak olsaydı bu kadar uğraşır mıydınız?» санырым чогунлукла «Хайыр»; işte amatörlük, amatör ruh bu. Растгельсин… ..
Йемлеме
Sazan gibi balıkların avında yemleme de çok önemlidir. Насыл йемлерсен öyle yakalarsın. Йемлеме исин пек чок йонтем олмакла берабер балыğы топламак орада тутмак ве олтая вурдурмак ичин, коку ве тад önemlidir.Bunun için yurtdışında hazır kiloluk paket unlar satılır. Bunlar hazır veya konsantre olmak üzere iki gruptur hazır olanını açıp sulandırarak hamur yapıp kullanabilirsiniz. İsterseniz sulandırmadan önce ilave koku veya iştah açıcılar da katılabilir. Konsantre olanına ise istediğiniz kadar başka unlardan ve kokulardan katılarak kullanılır. Бен буну Тюркийе де арадым Стамбулда олдукча эски ве бююк бир мальземецие сордум, анламади; тариф эттим анлар гиби олду ама «Я онла ким уграшачак ки» дейип эллинде олмайан мали соран муштерийе илгисини кайбетти.Acaba hakikaten öyle mi bizim Türk amatörler bu tür uğraşlara girmez mi? Açıkçası benim bildiğim ve tanıdığım amatörlerin bir kısmı uğraşırken bir kısmı bu tür zorluklara girmez. Oysa amatörlük uğraştır, zevk için, mali kazanç beklemeden, sevdiin bir işle uğraşarak hoşça vakit geçirmektir; değil mi? Belki de o nedenle Avrupalı amatör bizim Türkiye ’де ancak hayalini kuracağımız sazanları yakalayıp poz poz resimlerken bize de seyretmek düşüyor. Bu bilinç bizde de yerleşmeli.
|
Evet neyse yemlemeye dönelim.Демек ки бизим бу хазир йемлери бульма şansımız йок о заман хазирлаяджагиз. Başta da anlattığımız gibi boilinin kendisi hem yemleme hem de alıştırma amaçlı kullanılır. Diğer türden yemleme unları hazırlamak için PEK çok Tarif olmakla beraber yukarıda boili tarifinde verilen ип karışımları да içinden pahalı olanları çıkartılarak, mesela irmik, Mısır уна, арпа уна, yulaf, képek Gibi unların bulunabilenlerini karıştırarak, biraz да kokulandırıcı в tadlandırıcı ilave edilerek hazırlanabilir. Hatta karışıma elimizdeki solucan, личинка гиби canlı doğal yemlerden katabilir, mısır suyu ve tanelerini de ilave edebiliriz.Bazı amatörler bu karışıma avlanılacak nehrin kıyısından kum, çamur da ilave etmektedirler, faydalı olduğu söylenmekle birlikte ben denemedim. En iyi karışımı deneyle bulacaksınız, belki ilerde bazı karışım tarifleri de veririm. Önemli olan bu karışımın av yerine kuru olarak götürülmesi hatta daha iyisi kuru karışımın av yerinde yapılması, avlanılacak gölün suyu ile Azda Azar sulandıralanmasarıdışır. Yemleme topları elle sıkıldıında bir arada dağılmadan kalacak, suya atıldıında suya çarpma sırasında dağılmadan dibe inip dipte 2–3 dakika içinde eriyerek etrafa tadacdak ve kokırıvayymali.Чок sulandırılırsa sakızlaşabilir suda eriyip dağılmaz kokusu etkili olmaz, аз sulandırılırsa atış esnasında veya suya çarptığında dağılır ve yine etkili olmaz. Hazırlanan toplardan biri deneme amaçlı kıyıda suya atılır ve davranışı gözlenir. Bu şekilde hazırlanan toplardan 5-6 adet ava başlamadan önce oltanın atılmasının kararlaştırıldığı bölgeye atılır. Даха сонра да олта о yemlenen yere atılarak ava başlanır. İlk atılan balığı toplama amaçlı yemleme toplarının birbirlerine yakın hatta aynı yere atılmasının kokunun daha şiddetli olması bakımından faydası vardır.Даха сонра ее balık yakalandıında etrafta ürken balıkları tekrar toplamak veya toplanmış balıkları yerinde tutmak için ее yarım saatte bir top daha atılarak avcılığa devam edilir. Uzak mesafeli atışlar gerekiyorsa ceviz boyunda hazırlanan yemleme topları geniş açıklıklı bir sapanardımı ile istenilen yemleme noktasına atılır. Atışlardaki isabet, yani istenen noktayı tutturmak sizin alışkanlığınıza kalmış.
(Sn. Bilgehan Sarp beyin sitesinden derlenmiştir)
.ÇАРПАН БАЛИК
АНА САЙФА HAKKIMDA ТАРИФ ДЕФТЕРИ MUTFAK ÖLÇÜ TABLOSU İLETİŞİM Открыть меню- Ана Емеклер
- Çorbalar
- Et Yemekleri
- Кёфтелер
- Тавук Емеклери
- Balık Tarifleri
- Hamur İşi
- Макарна
- Пилавлар
- Бёреклер
- Hamur İşleri
- Экмеклер
- Татлы
- Кек / Маффин
- Курабие
- Parfe / Turta